In 1932 werd door Dr. Emil Vodder het lymfe draineren ontdekt, deze humane arts ging intuïtief mensen behandelen die verdikte lymfeknopen in de hals hadden. Deze behandelingen sloegen dusdanig aan dat hij een massagemethode ging ontwikkelen. Vanuit deze methode is uiteindelijk door dierenarts Dirk Berens van Rautenfeld het lymfesysteem van het paard in kaart gebracht en heeft men deze massagemethode verder onderzocht en gedocumenteerd.


Een manuele lymfe drainage zorgt voor een 3-voudige werking: het versnelt de afvoer van de afvalstoffen, zorgt voor opbouw en herstel en het verbetert de weerstand. Het lymfesysteem heeft naast een lichamelijke werking ook een energetische werking. Beide spelen een rol bij het opruimen en de reiniging.


Een paard heeft een bloedvatenstelsel, het hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rond gepompt, het is een gesloten systeem. Naast dit bloedvatenstelsel heeft een paard een lymfvatenstelsel, de grote lymfvaten lopen vrijwel parallel aan de grote bloedvaten. Echter werkt het lymfesysteem alleen maar door spiercontractie -> beweging!

Beweging is dus heel belangrijk voor een goede werking van het lymfvatenstelsel, vooral rustig bewegen, liefst de hele dag door. Als het paard 23 uur per dag op stal staat werkt het lymfvatenstelsel dus niet of minimaal.


Het lymfvatenstelsel is een zeer groot stelsel die door het hele lichaam van het paard heen loopt, vanuit het bloedvatenstelsel wordt er vocht in de weefsels geperst. Dit gebeurt door enerzijds de bloeddruk en anderzijds de aanzuigende kracht van eiwitten in de weefsels. Het Lymfesysteem voert afvalstoffen af, maar ruimt ook kapotte of foute cellen op. Het lymfesysteem houdt het lichaam “schoon”. Per dag wordt er zonder belasting 2 tot 5 liter vocht vervoerd, bij belasting kan dit oplopen tot wel 20 liter per dag.


Naast het lang stilstaan op stal zijn er nog een aantal andere oorzaken die actief transport van het lymfvatenstelsel belemmeren; o.a. stress, lokale verdoving, pijn en aanhoudende ontstekingen. Maar ook bandages en andere knellende “hulp”middelen kunnen het transport tegen gaan. Een tip: als je peesbeschermers of bandages gebruikt tijdens de training doe ze dan af tijdens het uitstappen (liefst aan de hand) doe je singel een paar gaatjes losser en ook je neusriem, zodat alle afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en er ruimte komt voor nieuwe aanvoer van vocht met de nodige stoffen voor opbouw en herstel.


Manuele lymfe drainage is een oppervlakkige massage die volgens een bepaald patroon in een monotoom ritme wordt uitgevoerd. Het patroon volgt de richting van de afvoerende lymfevaten. Door een specifieke techniek toe te passen kan men het lymfevocht voortbewegen. Het is belangrijk om het paard in een rustige omgeving te kunnen behandelen, het liefst in de eigen box waar het zich prettig voelt. Alleen dan kan het paard zo ontspannen (parasympatisch) mogelijk worden en heeft de behandeling optimaal effect.


Het is heel belangrijk dat een gediplomeerd lymfe drainage therapeut uw paard gaat behandelen in verband met de juiste afvloed van het lymfevocht, anders kan er schade toegebracht worden aan het lymfvatenstelsel. U kunt alle gediplomeerde therapeuten vinden op www.mldregister.nl.


Manuele lymfe drainage kan zeer breed ingezet worden:

stalbenen – mok – CPL - overbelaste spieren en pezen – stijve rug of achterhand problemen – peesontsteking – galletjes – hoefbevangenheid – elefantiasis – post traumatische en post operatieve oedemen – onrust, angst en stress – verkoudheden – tijdens en na een ziekte – na medicatie – na narcose – als algemene onderhoudsbeurt


Bij een aantal van bovengenoemde problemen is het aan te raden om ook eens kritisch naar het voer en het management te kijken en deze wellicht aan te passen om problemen in de toekomst te verminderen of zelfs te kunnen voorkomen.